Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.január 1-től újabb változás a szociális ellátásban FONTOS LESZ!

2016.januárjától a Kormányhivatalhoz kerülnek bizonyos gyermekvédelmi eljárások, ügyintézések. A Gyermekjóléti Központok ( melyek a 18 év alatti gyermekekkel foglalkoztak és általában minden kerületben léteztek) és a Családsegítő Szolgálatok ( melyek a felnőttek  problémáit kezelték ) a jövőben átszerveződnek. A mi kerületünkben eddig is egy név alatt futott a két intézmény, az eltérő feladatokkal egy irányítás alatt dolgoztak a kollégák.

2016.januárjától azonban ebben is változás lesz. Minden járást és budapesti kerületet érint, hogy egységesen a Kormányhivatalhoz kerülő hatósági és kiemelt ügyintézéseket régi/új nevükön a Gyermekjóléti Központok látják el és felügyelik. Így állami irányítás alá kerül majd a szakmai felügyelet, védelembevétel előkészítése, szülői kapcsolattartás is. 2016.januárjától új intézményként jelenik meg a kerületben.

Ezzel párhuzamosan 2016.januárjától a településeknek és a kerületi Önkormányzatoknak kötelező lesz működtetni Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatot. Itt zajlik majd továbbra is az adósságkezelés, álláskereséshez információnyújtás, különféle tanácsadás, a családsegítés és a gyermekeknek nyújtott egyéb tevékenység is. A megnövekedő feladatokat létszámcsökkentéssel akarja az állam elvégeztetni, úgy hogy ismét az önkormányzatok hatáskörébe utalja ( a pénzügyi forrás biztosítása nélkül ) a jelenlegi dolgozói létszám fenntartását.

FONTOS!

Átalakul a házi segítségnyújtás is. Szigorodik majd az un.  gondozási szükségleteket pontozó rendszer és ami a legfontosabb,  szétválik a gondozási tevékenység. Pl. a bevásárlást, takarítást nem szakképzett (szociális ápolók-gondozók) személyek végzik majd. ( Hogy kik? talán közmunkások, önkéntesek...jelenleg még csak találgatni lehet ) .

A szociális ápolók-gondozók csak szakképzettséget igénylő tevékenységet végezhetnek ( pl. felfekvések kezelése, pelenkázás, mozgatás ). Az egészségügyi végzettséget igénylő munkákat ( pl.injekció beadás ) egészségügyi szakápolók végzik továbbra is. A jelenlegi szükségletfelmérést felülvizsgálja az Önkormányzat és a tv. lehetővé teszi hogy indokolt esetben naponta 2x is gondozónő segítse az otthonában az ellátottat.

Változik a Támogató Szolgálat is. 

2015.novemberében részletesen tudjuk tájékoztatni kedves olvasóinkat a változásokról, a kerület friss rendeletei birtokában.