Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.március 1-től változás a szociális ( pénzbeli ) ellátásban

2015.március 1-től szétválik az állami és települési segélyezés. Az állam részben kivonul a rászoruló személyek támogatásából és azt az Önkormányzatok hatáskörébe utalja. A Kormányablakban lehet igényelni pl. a közgyógyigazolványt, aktív korúak támogatását. 

Az önkormányzatoktól un. jövedelempótló támogatást lehet igényelni, amit egységesen települési támogatásnak ír elő a törvény. Ennek mértékét és részletes szabályozását a kerületek/települések saját hatáskörébe utalja az ehhez szükséges pénzügyi háttér biztosításával együtt.

A kerületünk szociális irodájától március 1-től természetbeni támogatásként állapítják meg az újbudai lakásfenntartási támogatást, az újbudai gyermekétkeztetési támogatást és az újbudai tartozásrendezési támogatást, a többi támogatás pénzbelinek számít. A havi rendszerességgel folyósított települési támogatás összegét törvényi korlát maximalizálja, nem haladhatja meg a nyugdíjminimumot.

Az újbudai gondozási támogatás az ápolási díj helyébe lép.

Az újbudai gyógyszertámogatás a hetvenöt év feletti egyedülálló személyek részére a korábbinál magasabb jövedelemhatárig válik elérhetővé.

Fennmarad a temetési támogatás, az életkezdési támogatás. 

Módosul az adósságrendezéshez nyújtott támogatás is.